Удружење за заштиту велике дропље успешно је реализовало још један истраживачки пројекат под називом „Флора и фауна Пашњака велике дропље“.

Други прстеновачки камп у оквиру пројекта „Флора и фауна Пашњака велике дропље“ који суфинансирају Министарство заштите животне средине и Месна заједница Мокрин одржан је од 27. октобра до 2. новембра.

У склопу пројекта „Флора и фауна Пашњака велике дропље“ извршена је замена десетак дотрајалих вештачких дупљи за модровране и сиве ветрушке и постављено је 30 нових за модровране и 20 нових за сиве ветрушке. У акцији је учествовало 5 волонтера.

Први прстеновачки камп у оквиру пројекта „Флора и фауна Пашњака велике дропље“ који суфинансирају Министарство заштите животне средине и Месна заједница Мокрин одржан је од 10. до 16. септембра. Камп је био изузетно успешан са уваћене 483 јединке а рађено је са 10 орнитолошких мрежа. Најзаступљеније врсте биле су Anthus trivialis, Acrocephalus scirpaceus и Sylvia atricapila.

Од 12. до 15. марта у Бад Белцигу у Немачкој одржан је IV састанак потписница (MOS4) Меморандума о разумевању за заштиту и управљање средње-европском популацијом велике дропље (Otis tarda). На овом састанку делегати 13 земаља које обухватају ареал популације постигли су споразум о прекограничној сарадњи за заштиту велике дропље и утврдили одговарајуће мере заштите. Србија, као једна од држава у којој опстаје ова врста, и даље није потписала овај важан документ.

Након званичне потвде из Мађарске објављујемо да су јединке фотографисане током цензуса одржаног 14. фебруара женке велике дропље. Фотографије је направио Иштван Хам, којем се још једном захваљујемо на учешћу и доприносу.

Од 3. до 18. септембра у Специјалном резервату природе "Пашњаци велике дропље" одржава се први међународни волонтерски камп. Волонтери из Словачке, Француске, Русије и Србије почели су радове на чишћењу и санацији пашњака на ободу резервата.

Завршен је и други прстеновачки камп у Специјалном резервату природе "Пашњаци велике дропље".

У оквиру пројекта финансираног од стране Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Удружење за заштиту велике дропље поставило је нову осматрачницу за потребе мониторинга у сајанском делу Специјалног резервата природе "Пашњаци велике дропље".