Од 12. до 15. марта у Бад Белцигу у Немачкој одржан је IV састанак потписница (MOS4) Меморандума о разумевању за заштиту и управљање средње-европском популацијом велике дропље (Otis tarda). На овом састанку делегати 13 земаља које обухватају ареал популације постигли су споразум о прекограничној сарадњи за заштиту велике дропље и утврдили одговарајуће мере заштите. Србија, као једна од држава у којој опстаје ова врста, и даље није потписала овај важан документ.

Након званичне потвде из Мађарске објављујемо да су јединке фотографисане током цензуса одржаног 14. фебруара женке велике дропље. Фотографије је направио Иштван Хам, којем се још једном захваљујемо на учешћу и доприносу.

Од 3. до 18. септембра у Специјалном резервату природе "Пашњаци велике дропље" одржава се први међународни волонтерски камп. Волонтери из Словачке, Француске, Русије и Србије почели су радове на чишћењу и санацији пашњака на ободу резервата.

Завршен је и други прстеновачки камп у Специјалном резервату природе "Пашњаци велике дропље".

У оквиру пројекта финансираног од стране Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Удружење за заштиту велике дропље поставило је нову осматрачницу за потребе мониторинга у сајанском делу Специјалног резервата природе "Пашњаци велике дропље".

У суботу 24. октобра 2015. године у Мокрину, одржане су две едукативне радионице за ученике 5. и 6. разреда ОШ “Васа Стајић”. Тема је била заштита велике дропље и њеног станишта.

У оквиру пројекта “Популаризација Специјалног резервата природе Пашњаци велике дропље” који је финансиран од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине, НИС а.д. Нови Сад, Општине Кикинда и Месне заједнице Мокрин одржан је први прстеновачки камп у оквиру СРП “Пашњаци велике дропље”.

У петак 25. септембра и суботу 26. септембра одржане су две радионице о заштити велике дропље и њеног станишта са излетима у резерват у склопу пројекта “Популаризација Специјалног резервата природе Пашњаци велике дропље” који је финансиран од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине, НИС а.д. Нови Сад, Општине Кикинда и Месне заједнице Мокрин.

У вештачкој дупљи, коју су чланови УЗВД поставили пре две године на Визиторски центар “Еко салаш Јарош” већ другу годину за редом забележено је успешно гнежђење ове угрожене врсте.