Велика дропља је изузетно крупна птица. Мужјак може да достигне висину до 1000 mm, а женка до 800 mm. Маса мужјака варира од 8-16 kg, а женке 4-6 kg.

Одрасли примерци оба пола  слични су по боји перја, али постоје разлике у зимској и летњој одећи. Код мужјака, зими су глава и доњи део врата сиви. На глави са бочне стране налазе се издужена пера – ''бркови'' која су дугачка и беле боје. Горњи део тела је жућкасто-риђ са тамним пегама. Од главе према репу интензитет риђе боје се губи, тако да је реп светлији. Трбушна страна је такође светлија, скоро бела. Разлике између зимске и летње одеће своде се на бело перје на бради и грлу. Женка зими нема ''бркове'', а и мање је белог перја на крилима. Лети и женка има нека издужена пера у пределу ''бркова'', а перје на прсима има риђе-жуту нијансу.

Младунци су жуте боје са црним пегама и пругама по глави, врату и горњем делу тела. Полно незреле јединке су сличне одраслима, само што су светлије. Разликовање полова код полно незрелих примерака је отежано.

Кљун је кратак, жуто-мрк, а на врху је боје рога. Ноге су мрке. Задњи прст код велике дропље недостаје, а канџе су пљоснате. Стопало је широко. Код младих, кљун и ноге су мрко-сиве боје.