Свадбена игра мужјака почиње средином марта или почетком априла месеца и траје до почетка, односно, краја маја. Период размножавања започиње издвајањем у парове, однос полова је 1:1. Свадбена игра се одвија у раним јутарњим часовима, а онда се понавља у поподневним, али је мањег интензитета. Основна појава свадбене игре је шепурење мужјака дропље. Гнездо велике дропље је мало удубљење у земљи, са неколико травчица или пера. Гнездо може бити лоцирано у густој трави, али може се наћи и поред пута, изложено погледима. Данас, у условима интензивне пољопривреде, дистрибуција гнезда зависи у извесној мери од ратарских култура које доминирају на одређеном простору, углавном су то житарице и легуминозе. Гнезда се могу наћи и на земљишту са оскудним биљним покривачем.

Јаја, у зависности од временских услова, полаже углавном маја месеца. Гнездо од гнезда је на удаљености од 80 до 500 метара. Женка полаже 1-3 јајета. Између полагања јаја прође од 24 до 28 сати. Јаје велике дропље је изразито велико. Просечна тежина је између 110 и 170 грама. Основна боја јајета је светло уљано-зелена, а у појединим случајевима и мрка, чак и светло плава. Основна боја је, по правилу, светла и на њој се могу наћи тамније, мрке пеге. Неки аутори сматрају да је плавкасто јаје, прво јаје младих женки. Друго јаје у истом гнезду је уобичајене боје.

Женка лежи на јајима од 25 до 28 дана, док се не излегу млади, и напушта гнездо дневно 1-3 сата. За то време мужјак се приближава гнезду, али не учествује у лежењу. Како одмиче инкубација јаја, женка све ређе напушта гнездо да не би јаје довела у опасност, тако да се веома често дешава да  човек буквално нагази на птицу. У случају да се женка велике дропље уплаши, она често заувек напушта гнездо.

Колико је лежање одмакло, делимично се може утврдити на основу изгледа јајета. Првих дана јаја немају сјај, а како инкубација одмиче, јаја су све сјајнија , а сјај  добијају од перја женке.

Природни непријатељи насада су, пре свега, сиве вране. Док је на гнезду, велика дропља  успешно брани насад, а штете настају када женка напусти гнездо.

Млади се доста дуго испиљавају из јајета. Од пуцања љуске, па до изласка младих прође од 12 до 36 сати. Пет од осам дана женка директно храни и поји младе. Она се сама брине о младима. Уколико су изложени опасности, тешко их напушта, а уколико полети, покушава да завара непријатеља.

Млади брзо расту. За 7 до 8 дана почињу да добијају перје, а за 35 до 42 дана већ полећу. У јесењим месецима се женка са младима прикључује јату.