30.11 и 01.12. у Сремским Карловцима одржана је обука за међународни цензус птица водених станишта у организацији Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Скупу су присуствовали професионални орнитолози и многи љубитељи птица, међу којима су били и чланови нашег удружења. Првога дана у оквиру обуке одржана је целодневна серија предавања на којој је било домаћих и страних предавача, представљена је међународна база података и на крају је одржан тренинг препознавања врста. Током тренинга препознавања учесницима су дате слике са којих су препознавали врсте и бројали их, такође су им били пуштани аудио снимци на којима се птице оглашавају, па су били у прилици и тако да препознају неке од врста.

Другог дана организована је посета Специјалном резевату природе “Слано Копово”, где су учесници при обиласку резервата могли да виде у пракси како се врши бројање. Домаћин је све присутне провео кроз резерват до чеке близу језера, одакле је био веома леп поглед на воду и на велики број птица које су се ту затекле. Такође присуствовало се и доласку великог броја ждралова, који ту ноће, јер се полако смркавало и посета се ближила крају.