У недељу, 6. октобра 2013. у специјалном резервату природе „Пашњаци велике дропље“ организован је европски викенд посматрања птица.

Европски викенд посматрања птица, односно EuroBirdwatch, организује интернационална европска организација „BirdLife International“ у сарадњи са својим партнерима из Европе и централне Африке. Циљ ове иницијативе је подизање свести о проблемима птица селица и промовисање напора да се сачувају угржене врсте као и њихова станишта.

У протеклих 20 година, сваке године, први викенд октобра резервисан је за посматрање милиона птица које напуштају своја станишта и лете у топлије крајеве где проводе зиму. У различитим крајевима Европе, могуће је видети велики број врста, од којих се неке окупљају у спектакуларном броју на традиционалним одмориштима.

У СПР „Пашњаци велике дропље“ догађај је организовало Друштво за заштиту и проучавање птица Србије у сарадњи са Удружењем за заштиту велике дропље из Мокина. Скупу су присуствовали ученици ОШ Васа Стајић из Мокрина.

На почетку, учесници скупа имали су прилику да прошетају „Едукативном стазом“ и чују основне информације о резервату и природним вредностима које поседује.

Након тога обављена је посета визиторском центру са ког се пружа поглед на „Јарош“, који је уписан у регистар међународно значајних станишта птица (Important Bird Area, IBA - 011SER), на површини од 8.000 хектара.

Саставни део резервата су салаши, а њихови власници дају аутентичност овом подручју. Учеснике је овом приликом угостио салашар Јоца Јанчић, који је поделио своја искуства живота у резервату. У својој оази чува стадо од 60-ак крава, а свакодневно има прилику да посматра разноликост биљног и животињског света резервата.

Екскурзија је настављена до оближњих напуштених салаша, а сваки орнитолошки налаз је забележен. Иначе, у СРП „Пашњаци велике дропље“ је до сада забележено 135 врста птица, од којих су 111 строго заштићене.

Ову прилику увеличала је и најпознатија врста резервата, велика дропља. Нажалост, није било лако проћи кроз блатњаве путеве „Вајлерке“ и доћи до места где су се дропље зауставиле, тако да деца нису имала прилику да посматрају дропљу овај пут. Ипак, велика жеља коју су показали даје мотивацију организаторима скупа да чешће организују овакве сусрете.

На сву срећу, иако је птица селица, дропља се ретко упушта да напусти своја станишта у резервату. Ово је добро из разлога што дропља тешко преживи велика путовања у јужније крајеве, најчешће због погубног утицаја човека. Због тога је у зимском периоду потребно интензивирати активности на обезбеђивању услова опстанка ове ретке врсте.

На крају, трба напоменути да су у организацији скупа учествовали чланови Л.У. „Перјаница“ из Мокрина, који су припремили пригодан ручак и М.З. Мокрин, која је обезбедила потребну опрему за посматрање птица.

Хвала!