У суботу, 12. априла, одржан је пролећни излет у СРП "Пашњаци велике дропље". Излет је организовало Удружење за заштиту велике дропље у сарадњи са Друштвом за заштиту и проучавање птица Србије. Скупу су присуствовали и представници Фонда за заштиту птица грабиљивица, затим представници шведске амбасаде, као и представници Народног музеја у Кикинди и још неколико појединаца. Излет је реализован уз пратњу управљача заштићеног подручја.

Излет је почео шетњом едукативном стазом од краја "нафташког" пута до визиторског центра "Еко-салаш Јарош".

С обзиром да су временски услови били повољни и да су волонтери још од свитања били на терену, све је било подешено за посматрање. Сви учесници имали су прилику да виде мужјака велике дропље у шепурењу и једну женку са куле визиторског центра.

Након завршеног посматрања група се упутила према једном активном салашу. Домаћин је причао о начину живота на салашу, условима и проблемима са којима се свакодневно сусреће, али и предностима и лепотама таквог живота.

Последњи део организован је у виду презентације о значају заштите резервата и велике дропље и дискусије о досадашњем раду и плановима удружења.

Чланови УЗВД-а су за учеснике излета припремили прави мокрински доручак.