Петак, 21.03.2014. у Мокрину је одржано предавање на тему "Мере одрживог управљања станишта велике дропље".

Предавачи си били Тивадар Контош (Tivadar Kontos), ловник из удружења ловаца земљопоседника из Туркеве (Túrkeve) и Антал Сел (Antal Széll), шеф чуварске службе националног парка Кереш-Марош из Мађарске. Предавању су присуствовали представници Покрајинског Завода за Заштиту Природе, Покрајинског секретеријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и општине Кикинда, као и представници ловачких удружења из Мокрина, Јазова, Банатског Аранђелова и Новог Кнежевца и представници Удружења за заштиту велике дропље, Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и удружења љубитеља природе Рипариа.

На предавању је било речи о начину лова на подручјима која су станишта велике дропље, а највише о начинима одстарнивања предатора, лисице, шакала, дивљих свиња и сивих врана. Колеге из Мађарске пренеле су нам своја искуства са терена, савете и идеје.

Други део предавања одржан је у виду теренског обиласка Специјалног резервата природе "Пашњаци велике дропље" где се више сати разговарало о мерама заштите ове врсте и утицају угрожавајућих фактора. Обиђен је већи део резервата, међутим, иако су дан раније дропље виђене и фотографисане у Мокринском атару, јак ветар није дозволио да се тог дана лоцира ниједна јединка.

Након ручка у ловачком дом, теренски део је настављен у Специјалном резервату природе "Слано Копово".

Наредног дана чланови УЗВД-а и гости из Мађарске изашли су на терен у свитање. Срећом није било ветра и са визиторског центра примећен је мужјак како се шепури, непотпуно али полако припрамајући се за предстојећу сезону. Због "контра" светла није било могуће направити квалитетну фотографију.

Обилазак је настављен са источне стране резервата и кроз сајански и јазовачи део да се мужјак не би узнемиравао.

Битан налаз представљају и две јединке ритске сове, неколико активних јазбина текунице као и очитаних пет колор прстенова обележених патки кашикара.

Око 11 часова гости су испраћени уз обећање да ће ускоро поново доћи.