06. фебруара је одржан консултативни састанак НВО за заштиту птица у Београду.

У просторијама Завода За Заштиту Природе одржан је скуп у оквиру пројекта "Звук птица". Овом састанку су присуствовали представници организација које су потписале  „Палићку иницијативу за заштиту птица и биодиверзитета Србије”, као и представници Завода За Заштиту Природе Србије, Покрајинског Завода За Заштиту Природе и представници Канцеларије за сарадњу са невладниним организацијамa.

На самом почетку састанак је отворила Јасна Јовићевић са добродошлицом, а за њом су уследиле презентације:

  • "Јавне кампање за заштиту птица у Словенији" - Томаж Јанчар (ДЗПП Словенија);
  • "Историјат и тренутно стање иницијативе за заштиту грлица и препелица у Србији" - Драган Симић (ЛОА) и Дејан Ђапић (УЉП Рипарија)

након којих је уследила дискусија и расправао око заједничке стратегије и наступа због промене Правилника о проглашењу ловостајем заштићених врста дивљачи тј. забрана лова на грлице (Streptopelia turtur) и препелице (Coturnix coturnix).

 

Кратак увод о “Мониторинг-моделу за побољшање међусекторске сарадње” одржао је Горан Секулић, помоћник директора ЗЗПС. За којим је уследио разговор о: “Нацрт Закона о националним парковима” www.mprrpp.gov.rs/dokumenti/ ).

Овај састанак је одржан са намером да прикаже досадашњи рад на „Палићкој иницијативи за заштиту птица и биодиверзитета Србије”, да заокружи целокупну причу као и да да неку слику шта даље, сви присутни представници својих организација су активно учествовали и давали своје идеје и виђења о темама о којим се причало.