World Wetlands Day или Светски дан влажних подручја - Рамсарска конвенција, обележава се 2. фебруара како би се указало на значај влажних подручја и подсетило на неопходност њиховог очувања.

Обележавање овог дана датира још од 1971. године када је преко 160 држава у иранском граду Рамсару потписало Конвенцију о мочварама које су од међународног значаја, посебно као пребивалиште птица мочварица. Наша земља је једна од потписница ове Конвенције и код нас је тренутно заштићено десет рамсарских подручја, са укупном површином преко 60.000 ха. То су : Горње Подунавље, Ковиљско-петроварадински рит, Лабудово окно, Лудашко језеро, Обедска бара, Пештарско поље, Слано Копово, Стари Бегеј-Царска бара, Власина, Засавица.

Поводом овога дана одржан је скуп 31.01.2014. у Покрајинском Заводу За Заштиту Природе и том приликом су се присутнима обратили Јована Јарић, посебни саветник министра Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине,  др Срђан Белиј – државни секретар Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања, др Слободан Пузовић – покрајински секретар за урбанизам, градителјство и заштиту животне средине, Горан Секулић, помоћник директора Завода за заштиту природе Србије и  др Билјана Пањковић, директор  Покрајинског завода за заштиту природе.

          

 

Главна тема која ове године обележава овај дан гласи „Влажна подручја и полјопривреда: партнери за развој“ („Wetlands & Agriculture: Prtners for Growth“), предложена од стране Рамсарског бироа. Тим поводом одржане су 4 презентације:

  • Рамсарска конвенција у Републици Србији, Јелена Дучић (Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине);
  • Карпатска иницијатива влажних станишта, Александра Дошлић (Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања);
  • Међународни цензус птица водених станишта (IWC) и његово коришћење у управлјању водама у Србији, Милан Ружић (Друштво за заштиту и проучавање птица Србије);  
  • Полјопривреда у Рамсарским подручјима Власина и Пештерско полје, Милош Вукелић (Завод за заштиту природе Србије);

и приказан је документарни филма: „Бренд за еколошки тренд“, Туристичке организације из Сјенице.

 

За крај, након радног дела скупа, отворена је изложба фотографија аутора Ласла Јухаса под називом: „МЕТАМОРФОЗЕ“ и наступ КУДа „Гајрет“ са гусларом Вуком Пантовићем, из Сјенице.