14. фебруара, у Мокрину, одржан је састанак посвећен актуелном стању у Специјалном резервату природе „Пашњаци велике дропље“ и могућностима за унапређење управљања и заштите популације велике дропље у наредном периоду.

Састанку су присуствовали представници Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања, Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Покрајинског завода за заштиту природе, општине Кикинда, Месне заједнице Мокрин, управљача СРП „Пашњаци велике дропље“ – ЛУ „Перјаница“, као и представници Удружења за заштиту велике дропље.

Покрајински секретар др Слободан Пузовић одржао је уводну реч, а затим је уследило представљање учесника. Сви учесници истакли су неоспоран значај СРП „Пашњаци велике дропље“ као и велике дропље – највеће вредности резервата. Такође, наглашена је опасност да се једина популација велике дропље у Србији изгуби и да су неопходне промене како би тенденцију опадања бројности јединки велике дропље окренули у другом смеру.

Након представљања учесника уследила је конструктивна расправа у којој су учесници образложили постојеће проблеме и предлагали решења за очување резервата и велике дропље. Учесници састанка били су једногласни у ставу да је проблем прерастао досадашњи начин управљања и да је потребно удружити снаге да би се реализовао „пројекат спашавања“ велике дропље. Тимски рад и сараднички принцип управљања, тј. укључивање свих који су битни и који могу да допринесу заштити велике дропље је једини начин да се догоде позитивне промене.

Финансирање, један од најважнијих аспеката управљања, потребно је обезбедити из различитих извора. Идеја о самоодрживости резервата, тј. коришћењу ресурса резервата да би се стекли приходи од којих би се финансирала заштита резервата, могла би бити главни извор финансија. Затим, ту су домаћи и инострани пројекти који добијају све већи значај у Србији која се налази на путу ка евроинтеграцијама.

Као закључак састанка истакнуто је да се решење види у младим и стручним људима. Очекује се да Удружење за заштиту велике дропље и ЛУ „Перјаница“ удруже снаге и изађу са конкретним предлозима будуће сарадње на пословима заштите резервата и велике дропље. Такође, од министарства се очекује ангажовање на питању усвајања уредбе о проширењу граница резервата чиме би се решиле формално-правне недоумице око заштите и управљања резерватом.

Као што је напоменуо један од представника министарства, добро је да се ствари кују док су вруће. За очекивати је да се убрзано пронађу неопходна решења, у супротном, нестанак велике дропље на овим просторима је неминован.