Petak, 21.03.2014. u Mokrinu je održano predavanje na temu "Mere održivog upravljanja staništa velike droplje".

Predavači si bili Tivadar Kontos, lovnik iz udruženja lovaca zemljoposednika iz Túrkeve i Széll Antal, šef čuvarske službe nacionalnog parka Kereš-Maroš iz Mađarske. Predavanju su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog Zavoda za Zaštitu Prirode, Pokrajinskog sekreterijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i opštine Kikinda, kao i predstavnici lovačkih udruženja iz Mokrina, Jazova, Banatskog Aranđelova i Novog Kneževca i predstavnici Udruženja za zaštitu velike droplje, Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i udruženja ljubitelja prirode Riparia.

Na predavanju je bilo reči o načinu lova na područjima koja su staništa velike droplje, a najviše o načinima odstarnivanja predatora, lisice, šakala, divljih svinja i sivih vrana. Kolege iz Mađarske prenele su nam svoja iskustva sa terena, savete i ideje.

Drugi deo predavanja održan je u vidu terenskog obilaska Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" gde se više sati razgovaralo o merama zaštite ove vrste i uticaju ugrožavajućih faktora. Obiđen je veći deo rezervata, međutim, iako su dan ranije droplje viđene i fotografisane u Mokrinskom ataru, jak vetar nije dozvolio da se tog dana locira nijedna jedinka.

Nakon ručka u lovačkom dom, terenski deo je nastavljen u Specijalnom rezervatu prirode "Slano Kopovo".

Narednog dana članovi UZVD-a i gosti iz Mađarske izašli su na teren u svitanje. Srećom nije bilo vetra i sa vizitorskog centra primećen je mužjak kako se šepuri, nepotpuno ali polako pripramajući se za predstojeću sezonu. Zbog "kontra" svetla nije bilo moguće napraviti kvalitetnu fotografiju.

Obilazak je nastavljen sa istočne strane rezervata i kroz sajanski i jazovači deo da se mužjak ne bi uznemiravao.

Bitan nalaz predstavljaju i dve jedinke ritske sove, nekoliko aktivnih jazbina tekunice kao i očitanih pet kolor prstenova obeleženih patki kašikara.

Oko 11 časova gosti su ispraćeni uz obećanje da će uskoro ponovo doći.