U okviru projekta „Ptice Pašnjaka velike droplje“ koji je sufinansirala Mesna zajednica Mokrin održan je i drugi jesenji prstenovački kamp.

Održan prvi jesenji prstenovački kamp u okviru projekta „Ptice Pašnjaka velike droplje“ koji je sufinansirala Mesna zajednica Mokrin.

Pašnjaci velike droplje bogatiji su ove sezone za dva para orlova krstaša.

Unutar SRP "Pašnjaci velike droplje" na prostornoj celini Jaroš izgrađena je ograda u cilju obezbeđivanja optimalnih i sigurnih uslova za gnežđenje strogo zaštićene vrste velike droplje.

Udruženje za zaštitu velike droplje uspešno je realizovalo još jedan istraživački projekat pod nazivom „Flora i fauna Pašnjaka velike droplje“.

Drugi prstenovački kamp u okviru projekta „Flora i fauna Pašnjaka velike droplje“ koji sufinansiraju Ministarstvo zaštite životne sredine i Mesna zajednica Mokrin održan je od 27. oktobra do 2. novembra.

U sklopu projekta „Flora i fauna Pašnjaka velike droplje“ izvršena je zamena desetak dotrajalih veštačkih duplji za modrovrane i sive vetruške i postavljeno je 30 novih za modrovrane i 20 novih za sive vetruške. U akciji je učestvovalo 5 volontera.

Prvi prstenovački kamp u okviru projekta „Flora i fauna Pašnjaka velike droplje“ koji sufinansiraju Ministarstvo zaštite životne sredine i Mesna zajednica Mokrin održan je od 10. do 16. septembra. Kamp je bio izuzetno uspešan sa uvaćene 483 jedinke a rađeno je sa 10 ornitoloških mreža. Najzastupljenije vrste bile su Anthus trivialis, Acrocephalus scirpaceus i Sylvia atricapila.

Završen program Javni radovi koji se sprovodi preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Od 12. do 15. marta u Bad Belcigu u Nemačkoj održan je IV sastanak potpisnica (MOS4) Memoranduma o razumevanju za zaštitu i upravljanje srednje-evropskom populacijom velike droplje (Otis tarda). Na ovom sastanku delegati 13 zemalja koje obuhvataju areal populacije postigli su sporazum o prekograničnoj saradnji za zaštitu velike droplje i utvrdili odgovarajuće mere zaštite. Srbija, kao jedna od država u kojoj opstaje ova vrsta, i dalje nije potpisala ovaj važan dokument.