06. februara je održan konsultativni sastanak NVO za zaštitu ptica u Beogradu.

U prostorijama Zavoda Za Zaštitu Prirode održan je skup u okviru projekta "Zvuk ptica". Ovom sastanku su prisustvovali predstavnici organizacija koje su potpisale  „Palićku inicijativu za zaštitu ptica i biodiverziteta Srbije”, kao i predstavnici Zavoda Za Zaštitu Prirode Srbije, Pokrajinskog Zavoda Za Zaštitu Prirode i predstavnici Kancelarije za saradnju sa nevladninim organizacijama.

Na samom početku sastanak je otvorila Jasna Jovićević sa dobrodošlicom, a za njom su usledile prezentacije:

  • "Javne kampanje za zaštitu ptica u Sloveniji" - Tomaž Jančar (DZPP Slovenija);
  • "Istorijat i trenutno stanje inicijativa za zaštitu grlica i prepelica u Srbiji" - Dragan Simić (LOA) i Dejan Đapić (ULJP Riparija);

nakon kojih je usledila diskusija i raspravao oko zajedničke strategije i nastupa zbog promene Pravilnika o proglašenju lovostajem zaštićenih vrsta divljači tj. zabrana lova na grlice (Streptopelia turtur) i prepelice (Coturnix coturnix).

 

Kratak uvod o “Monitoring-modelu za poboljšanje međusektorske saradnje” održao je Goran Sekulić, pomoćnik direktora ZZPS. Za kojim je usledio razgovor o: “Nacrt Zakona o nacionalnim parkovima” ( www.mprrpp.gov.rs/dokumenti/ ).

Ovaj sastanak je održan sa namerom da prikaže dosadašnji rad na „Palićkoj inicijativi za zaštitu ptica i biodiverziteta Srbije”, da zaokruži celokupnu priču kao i da da neku sliku šta dalje, svi prisutni predstavnici svojih organizacija su aktivno učestvovali i davali svoje ideje i viđenja o temama o kojim se pričalo.