14. februara, u Mokrinu, održan je sastanak posvećem aktuelnom stanju u Specijalnom rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“ i mogućnostima za unapređenje upravljanja i zaštite populacije velike droplje u narednom periodu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, opštine Kikinda, Mesne zajednice Mokrin, upravljača SRP „Pašnjaci velike droplje“ – LU „Perjanica“, kao i predstavnici Udruženja za zaštitu velike droplje.

Pokrajinski sekretar dr Slobodan Puzović održao je uvodnu reč, a zatim je usledilo predstavljanje učesnika. Svi učesnici istakli su neosporan značaj SRP „Pašnjaci velike droplje“ kao i velike droplje – najveće vrednosti rezervata. Takođe, naglašena je opasnost da se jedina populacija velike droplje u Srbiji izgubi i da su neophodne promene kako bi tendenciju opadanja brojnosti jedinki velike droplje okrenuli u drugom smeru.

Nakon predstavljanja učesnika usledila je konstruktivna rasprava u kojoj su učesnici obrazložili postojeće probleme i predlagali rešenja za očuvanje rezervata i velike droplje. Učesnici sastanka bili su jednoglasni u stavu da je problem prerastao dosadašnji način upravljanja i da je potrebno udružiti snage da bi se realizovao „projekat spašavanja“ velike droplje. Timski rad i saradnički princip upravljanja, tj. uključivanje svih koji su bitni i koji mogu da doprinesu zaštiti velike droplje je jedini način da se dogode pozitivne promene.

Finansiranje, jedan od najvažnijih aspekata upravljanja, potrebno je obezbediti iz različitih izvora. Ideja o samoodrživosti rezervata, tj. korišćenju resursa rezervata da bi se stekli prihodi od kojih bi se finansirala zaštita rezervata, mogla bi biti glavni izvor finansija. Zatim, tu su domaći i inostrani projekti koji dobijaju sve veći značaj u Srbiji koja se nalazi na putu ka evrointegracijama.

Kao zaključak sastanka istaknuto je da se rešenje vidi u mladim i stručnim ljudima. Očekuje se da Udruženje za zaštitu velike droplje i LU „Perjanica“ udruže snage i izađu sa konkretnim predlozima buduće saradnje na poslovima zaštite rezervata i velike droplje. Takođe, od ministarstva se očekuje angažovanje na pitanju usvajanja uredbe o proširenju granica rezervata čime bi se rešile formalno-pravne nedoumice oko zaštite i upravljanja rezervatom.

Kao što je napomenuo jedan od predstavnika ministarstva, dobro je da se stvari kuju dok su vruće. Za očekivati je da se ubrzano pronađu neophodna rešenja, u suprotnom, nestanak velike droplje na ovim prostorima je neminovan.